Bart

Vanaf mijn 18e werk ik in de boekhandel. Ik merk dat ik niet zonder zou kunnen. De boekwinkel is in mijn beleving dan ook de slagader van de maatschappij. Alles wat er buiten gebeurt, of dat nu sociaal, politiek, religieus of cultureel is, ligt hier in de winkel op tafel. Als je de wereld om je heen wilt begrijpen, ligt in deze winkel dus alle kennis die je nodig hebt. Een fysieke Boekwinkel blijft belangrijk, ook in een tijd waarin mensen gemakkelijk online hun boeken kopen. Als je weet wat je wilt hebben, kun je prima online bestellen. Dat kan ook via een lokale boekhandel als Verkaaik.  Die heeft  precies dezelfde service als die van grote onlinewinkels. Maar als je geïnspireerd wilt raken, of advies wilt, moet je naar de boekhandel komen. Daar staat personeel dat meer weet over boeken.

Ik probeer niet alleen boeken te verkopen, maar ik wil ook dat klanten gelukkig zijn met het boek dat ze hebben gekocht. Hun aankoop moet voelen als een verrijking. Ik vraag dan ook vaak, als ik een boek heb geadviseerd, of de klant langs wil komen om te vertellen wat hij/zij van het boek vond. En als ze niet tevreden zijn, ruil ik het zonder pardon om. Ook als ze het boek helemaal uitgelezen hebben.

Alle medewerkers hebben hun eigen interessegebied. En dat is mooi verdeeld over alle rubrieken. Zelf ben ik geinteresseerd in politiek, geschiedenis en literatuur. Boeken die grote indruk op me maakten zijn:

  • De Donkere Kamer van Damocles. Een schitterend verhaal over Osewoud/Dorbeck, waarbij het voor mij nog altijd niet duidelijk is of die romanfiguren nu 1 of 2 personen zijn. Het boek leerde me, dat elke communicatie voor meerdere uitleg vatbaar is.
  • De Voorlezer van Bernhard Schlinck. Een roman die mij bijbracht dat zelfs een weloverwogen oordeel er gigantisch naast kan zitten.
  • Peachez van Ilja Leonard Pfeijffer. Een schitterende verhandeling over een wetenschapper die in de valstrik van internetcriminelen trapt en eindigt in de gevangenis. Toch blijft hij heimwee houden naar het euforische gevoel dat hij had ten tijde van het bedrog. Lees bladzijde 170 en geniet van de diepgang die deze affaire krijgt middels deze tekst.

In het verleden gebeurde het vaak dat ik twee tot drie boeken in de week kon lezen. En dat dan ook nog tegelijkertijd. Maar de laatste tijd merk ik, dat ik dat in mijn functie van directeur/eigenaar van Verkaaik niet meer haal. Vooral in de drukke weken voor de feestdagen (en tijdens de afgelopen verbouwing) blijven de boeken dan langer liggen. Ik kijk met heimwee naar de boeken die zijn blijven liggen en neem me voor meer dagen vrij te nemen om de leesachterstand in te lopen. Als u me niet in de winkel kunt vinden, dan weet u nu de reden….