Aytun Caka, uit 1969. Het jaar van de maanlanding en de geboorte van “Rupsje Nooitgenoeg” van Eric Carle. En net als rupsje geen genoeg krijgt van fruit krijg ik geen genoeg van boeken. Boeken hebben altijd deel uitgemaakt van de familie. “Een huis zonder boeken is als een huis zonder vrienden”. Daarom vind ik het belangrijk om boeken en mensen bij elkaar te brengen.
Mijn opleiding is bibliothecaris. Mijn beroep boekverkoper. ’t Verschil? Als je nu boeken terugbrengt is er iets misgegaan! Mijn specialisme in de winkel? De rubriek Engels. Non-Fictie, literatuur en spanning, in die volgorde.
Waar houd ik van? Een snelle wandeling langs mijn boekenkast geeft onder andere de volgende boeken: “Vita Brevis : het leven is kort : een liefdesgeschiedenis” van Jostein Gaarder. Daarin beschrijft Floria, de concubine van Augustinus, het verlies van de relatie die ze met hem had. Dit bracht mij ertoe om “Belijdenissen” van Aurelius Augustinus te lezen in de Ambo Klassiek reeks. Een schitterend boek in die reeks is “Over ouderdom” van Cicero. Dat boek zou iedereen moeten lezen die een te grote waarde aan de jeugd(igheid) hecht!
“De chinese van de pacific railway” van Liliane Sichler daarentegen is een prachtige beschrijving van de ontworteling van een jonge chinese vrouw die haar lief volgt naar de Verenigde Staten. Waar hij werk heeft gevonden bij de aanleg van de Pacific Railway. Het loopt uit op een drama waarbij haar kind ternauwernood wordt geboren. Dat kind wordt Lee die een rol speelt in “East of Eden”, een roman van John Steinbeck.
Verder lopend langs mijn boekenkast kom ik “I.M.” tegen van Connie Palmen, “De nakomer” van Maarten ’t Hart. “Kathy’s dochter” van Tim Krabbé, wat een prachtig spel is tussen verlangen en geschiedenis, ontdekking en nostalgie.
Titels als “De Solitair” van Eugène Ionesco en “De ontheemde” van Malika Mokeddem laten zien dat de mens altijd zoekt in een voor hem veranderende wereld. Maar in “Het Sinaasappelmeisje” van Jostein Gaarder vind een zoon een brief van zijn overleden vader aan hem, een fantastisch verhaal over de liefde van een jonge man voor zijn “Sinaasappelmeisje”.
Maar wat neem ik mee naar een onbewoond eiland? Naast praktische boeken als “Het grote SAS Survival Handboek” van John Wiseman of “Extreme Survival” van Akkermans, Cook, Mattos en Morrison zal dat toch “De Bijbel” zijn. Uiteindelijk is dát het boek dat de meeste troost, steun en hoop biedt en waarin verhalen zijn opgenomen van mensen die ondanks problemen en eenzaamheid wisten te volharden en te slagen in het leven.
Ik denk daarbij aan het verhaal van Jozef, die naar Egypte werd verkocht als slaaf. En toch, ondanks dat hij gescheiden is van zijn ouders, familie en bekenden, weet vast te houden aan normen en beginselen die onderdeel van zijn persoonlijkheid zijn geworden. Ontroerend vind ik het als je leest over zijn confrontatie met zijn broers “Ik ben Jozef. Leeft mijn vader nog?” – Genesis 45:3.