De boekenwinkel

Boekhandel Verkaaik is opgericht in 1928 door Thijs Verkaaik. De winkel was toen al gevestigd in het huidige pand aan de Lange Tiendeweg. Al was het toen wel een stuk kleiner. In de loop der jaren is er regelmatig verbouwd. Inmiddels bedraagt het totale winkeloppervlak 230m2. De boekhandel begon in eerste instantie als een soort bibliotheek en alles wat er op voorraad was, kreeg een frontpresentatie. De boeken stonden achter een toonbank, dus je moest het vragen om ze in te kunnen kijken. In 1955 kwam Thijs Verkaaik te overlijden. Zijn vrouw An heeft de drie kinderen¬† noodgedwongen naar kostschool gestuurd en draaide de winkel toen zelf. Zij begon met een grootscheepse verbouwing. Niet alleen kreeg de winkel een metamorfose. Het hele concept van de boekhandel werd gemoderniseerd. Mensen mochten de boeken nu zelf pakken en inkijken. Er kwam een groter oppervlak en een uitgebreider assortiment. Toen zijn diensttijd erop zat, kwam Frans Verkaaik zijn moeder helpen in de winkel om deze in 1972 helemaal over te nemen. In 1979 trouwde hij met Ineke, die op verzoek van Frans steeds vaker in de winkel te vinden was. Het is in diezelfde periode dat de automatisering haar intrede deed. Toen de kinderen in 1998 groot waren, ging Ineke full-time in de winkel werken, terwijl Frans zich steeds meer terug trok. In 2002 nam Ineke de zaak over en werd ze binnen een paar jaar tot beste Boekverkoper van Nederland uitgeroepen. Augustus 2012 besloot Ineke dat het tijd was om met haar reeds eerder met pensioen gegane echtgenoot “leuke dingen” te gaan doen en verkocht zij de winkel aan Bart Jansen.

Die heeft zich voorgenomen de goede naam die de familie Verkaaik als boekhandel heeft opgebouwd hoog te houden en te blijven streven naar een winkel met een zo breed mogelijk assortiment, vakbekwame medewerkers en een grote service gerichtheid. Met dat in het achterhoofd heeft hij in 2017 de zaak verbouwd en gezorgd voor meer licht, een flexibeler meubilair (Zodat er lezingen gegeven konden worden) en een meer frontale boekpresentatie mogelijk werd.

De Coronapandemie van 2020/2021 heeft de winkel glansrijk doorstaan. Vooral door de steun van trouwe klanten die honderden pakjes lieten bezorgen, zodat het personeel aan het werk kon blijven. Het voortbestaan van de winkel werd daarmee gegarandeerd.

In februari 2022 wordt Bart Jansen 67 jaar. Tijd om met pensioen te gaan. Hij heeft een goede opvolger gezocht en gevonden in Fabian en Nadine Paagman, die de winkel per 1 april zullen overnemen. Zij geven aan de belangrijke plaats die de boekwinkel in Gouda heeft te zullen honoreren, het aanwezige personeel over te nemen en de bestaande activiteiten waar mogelijk te onderhouden, dan wel uit te breiden.
De winkel is daardoor verzekerd van een goede toekomst.

Blijf op de hoogte...
...via onze nieuwsbrief......via Twitter...
...of via Facebook.