Zoon van Berlijn is het verhaal van een man wiens zoon werd geboren op de dag dat de Muur in Berlijn viel. Hij ziet dat nog altijd als het moment waarop hij besloot politicus te worden om zich in te zetten voor het mooier maken van de stad. Maar zijn politieke idealen zijn sindsdien ondergesneeuwd door het pragmatisme van de realiteit. Hij schopt het tot StadtBaurat en heeft in naam de zeggenschap over de nieuwe vormgeving van de achterbuurten, maar moet toegeven dat eigenlijk de investeerders het voor het zeggen hebben.

Zoon Fabian dwaalt doelloos door het leven, ergert zich aan zijn vader, maar wordt wakker geschud door een wonderschone activiste, die de stad probeert te behoeden voor een totale uitverkoop. Ziehier de basis van een generatieconflict. Maar dan blijkt dat de vader in een grijs verleden ooit verliefd is geweest op een vrouw die qua activisme erg lijkt op de vriendin van zijn zoon. De generaties blijken helemaal niet zoveel van elkaar te verschillen en hebben veel meer met elkaar gemeen dan ze dachten: Vooral de wanhoop!

Prachtige roman, waarin een aantal analyses en zinnen (*) staan die je nog lang zullen bijblijven en waarbij het opvalt dat Berlijn eenzelfde problematiek heeft als Amsterdam, met zijn onbetaalbare woningen, Air BnB-verhuur en grote tekort aan sociale woningbouw.
Schitterend!

(*)pag. 204: Waar oprechte woorden onoverbrugbare gaten sloegen, dekten gemeenplaatsen die toe. Wat overbleef was een valkuil.

(*)pag. 191: Overal waren dezelfde exclusieve winkels, met hetzelfde uitzonderlijke aanbod, dat van iedereen een uniek persoon beloofde te maken. Wereldwijd lieten winkelcentra en winkelstraten steeds beter zien dat vari√ęteit een illusie was en een handvol bedrijven bepaalde wat iedereen droeg, at of wilde zijn.

Geschreven door Bart
Boek bestellen
Boeken in de media