Het boek speelt kort voor de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) en vertelt het verhaal van Hiram Walker. Hiram woont op een tabaksplantage in Virginia. Hij is, zoals de meeste plantagebewoners, een slaaf. Het gaat slecht met de plantage. Door hebzucht raakt de grond uitgeput en daarom moeten er slaven worden verkocht. Gezinnen worden daardoor uit elkaar gerukt. Dat lot treft ook Hiram. Zijn moeder wordt verkocht. En hoewel de jongen al vroeg ontdekt dat hij een fotografisch geheugen heeft, heeft hij aan haar geen enkele herinnering.

Op de plantage is Hiram een buitenbeentje. Zodra zijn vader, die de  plantage-eigenaar is, zich bewust wordt van de intellectuele kwaliteiten van zijn zoon, laat hij hem lessen volgen en geeft hij hem speciale bevoegdheden. Als bevoorrechte slaaf, die de bazen van nabij kan waarnemen, wordt Hiram zich daardoor bewust van wat er met het systeem fout is. Een systeem waarin slaven worden afgespiegeld als ‘familielieden’, verkrachtingen als ‘romantische liefdesaffaires’ en uitbuiting als ‘liefdadigheid’.

Het tweede gedeelte van het boek is het Hiram gelukt te ontsnappen aan het slavenbestaan en krijgen we het slavernijbestaan te zien vanuit het standpunt van de vrijgemaakten.

Hoewel er sprake is in het verhaal van magische gebeurtenissen, is het toch geen fantasy. Daarvoor zijn de gebeurtenissen niet dominant genoeg aanwezig. Het verhaal blijft historisch interessant en draagt zo bij aan onze kennis over wat het betekende om slaaf te zijn. En zoals een van de karakters in het boek stelt: ” Alleen door ons de verhalen van de slaven te herinneren en die telkens opnieuw te vertellen, kunnen we hopen het slavernijverleden te ontstijgen.”

Het leverde een zeer lezenswaardig verhaal op.

Geschreven door Bart
Boek bestellen