Onlangs kwam warenhuis de Bijenkorf negatief in het nieuws, toen bleek dat zij hun medewerkers lieten beoordelen door klanten en de scores daarvan gebruikten in de beoordelingsgesprekken. Na protesten van de vakbonden werd het systeem weer ingetrokken. Wat er kan gebeuren als je het oordeel van zo’n systeem laat prevaleren boven gewoon gezond verstand, laat dit boek zien.

Jona woont met haar familie in Sterrenlicht: een van de enorme flats in Radovar. De inwoners van deze grijze stad zijn in de greep van ‘de familiescore’. Wie hard werkt, verdient veel punten en klimt snel op. Maar wie niet in het systeem past, kan diep vallen.
Jona voelt zich gevangen in de stad. Ieder protest tegen de strenge regels levert minpunten op. Alleen in de uithoeken van Sterrenlicht kan ze even ontsnappen aan het systeem. Zalman, de vreemde klusjesman van het gebouw, lijkt de enige die haar begrijpt.
Alles verandert als Jona haar zieke oma wil helpen en ze de geheimzinnige Kilian tegenkomt. Hij laat haar de inktzwarte kanten van de stad zien. Jona kan niet langer zwijgen, ook al brengt ze daarmee zichzelf en haar familie in groot gevaar.

Een goed geschreven “Young Adult”  roman, die wel iets meer “show, don’t tell” mag toepassen, maar desondanks een ruime voldoende scoort! Een aanrader dus.

Geschreven door Bart
Boek bestellen
Boeken in de media