Prachtige sfeerbeschrijving van het begin van de 20e eeuw door de ogen van een jonge vrouw.

De welgestelde Eline heeft een goed leven in universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland. Na enige tijd besluit Eline hem te volgen met hun twee kinderen.

Eline valt op als een exotische vogel in het streng gereformeerde Drentse gehucht. Het stadse gezin wordt niet door iedereen met open armen ontvangen. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan. De ondervoede bevolking heeft het zwaar te verduren. Eline en haar naasten worden zelf ook ziek. Dan komt het niet-aflatende bloedige nieuws over de Grote Oorlog ineens héél dichtbij. Duitse familieleden van Wieger blijken niet teruggekeerd van het oorlogsfront.

Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden, zijn niet alleen zij veranderd door hun ervaringen. Vrouwen strijden voor kiesrecht, arbeiders komen in opstand, grootmachten wankelen. Kan Eline weer haar bevoorrechte leven oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

In het kort:

Eline is een historische roman die de sfeer weergeeft van Nederland aan het einde van de Grote Oorlog, rond 1919. Een jonge welgestelde Leidse vrouw besluit haar man na te reizen naar het Drentse platteland. Daar wordt ze geconfronteerd met een primitievere levensstandaard en stuit ze vanwege haar ‘moderne’ levenshouding op weerstand vanuit de kerkgemeenschap. De spanning loopt op als de Spaanse griep het dorp bereikt en de eerste slachtoffers komen te overlijden. Een bijzonder, ook nu weer actueel tijdsbeeld.

Geschreven door Aytun
Boek bestellen