Goed dat dit boek herdrukt is. Omdat het zo schittert in eenvoud, het alledaagse nog alledaagser maakt, het leven weergeeft zoals het is. Als u Oblomov van Gontsjarov , of de Avonden van Van het Reve, met plezier gelezen heeft, is dit een boek voor u!

Jean Dézert is een onopvallende kantoorklerk. Op straat krijgt hij geregeld reclamebiljetten in handen gedrukt, die hij bewaart. Hij besluit uit dit materiaal een programma samen te stellen, waarmee hij de zondag kan doorbrengen. Zo bezoekt hij een oosters bad met massage door blinden, een vegetarisch anti-alcoholrestaurant, waarna het tijd is voor de waarzegster, dan bioscoop-bezoek, diner met champagne en tot slot een lezing met muzikale intermezzo’s over seksuele hygiëne in een apotheek. Zijn leven verandert abrupt als hij Elvire ontmoet, een pronte jongedame. Kort daarop zijn ze verloofd en zullen ze gaan trouwen, maar Elvire ziet plotseling van het huwelijk af. Er rest hem nu weinig anders dan zich van kant te maken, maar hij ziet hier toch het nutteloze van in. Hij slaat de kraag van zijn jas op en keert huiswaarts.

Het boek heeft een laconieke toon en zit vol humor. Bijvoorbeeld:

“Er zijn drie belangrijke manieren om bij liefdesverdriet vergetelheid te zoeken. De eerste bestaat erin zich in pleziertjes te storten, anders gezegd aan de boemel te gaan. De tweede is de drank. De derde – daarvan zijn voorbeelden genoeg – is zelfmoord. Die laatste oplossing is de zekerste en de goedkoopste. Maar voor ik daarnaar grijp, is het wellicht goed eerst de twee andere middelen beproefd te hebben.”

“Toen Jean Dézert besloot zelfmoord te plegen koos hij voor een zondag, teneinde niet te verzuimen op kantoor.”

Jean de La Ville de Mirmont (1886-1914) werd geboren in een aristocratische familie in Bordeaux en raakte in Parijs bevriend met François Mauriac (winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1952). Zijn leven was kort en zijn oeuvre klein: de roman De zondagen van Jean Dézert, een gedichtenbundel, een verzameling verhalen, en brieven. Hij sneuvelt in 1914 aan het front, nog geen achtentwintig jaar oud.

Geschreven door Bart
Boek bestellen