Simone van der Vlugt over Schilderslief

Op 27 augustus verschijnt het nieuwe boek van Simone van de Vlugt: “Schilderslief”.
Het is een boek over het leven van Geertje Dircx, de geliefde van Rembrandt van Rijn.
Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven. Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

Simone van der Vlugt over Schilderslief: ‘Het valt me op dat in het herdenkingsjaar van Rembrandt zijn liefdesrelatie en conflict met Geertje Dircx nergens ter sprake komen. Alsof men het daar liever niet over heeft, omdat het een heel ander licht op Rembrandt werpt. Maar ik vind het vooral belangrijk dat er eerherstel voor Geertje komt.’
En over dat eerherstel komt Simone van der Vlugt  tijdens haar Meet & Greet vertellen bij Boekhandel Verkaaik.
Zo komt alles bij elkaar: Rembrandt van Rijn en een spannend verhaal, dat zich (voor een deel) afspeelt in onze mooie stad Gouda.

Activiteit:

Simone van der Vlugt over Schilderslief

Datum:

zaterdag 31 augustus 2019

Tijd:

15:00 tot 16:00

Kosten:

Gratis

Aanmelden:

info@boekhandelverkaaik.nl

Binnenkort

woensdag 11 december 2019

Besloten koopavond Goudse Waarden

19:00 uurLees meer>>
zaterdag 14 december 2019

Punch en kandeel

14:00 uurLees meer>>
dinsdag 17 december 2019

Historische Atlas NL

19:30 uurLees meer>>
Blijf op de hoogte...
...via onze nieuwsbrief......via Twitter...
...of via Facebook.
Boeken in de media