Marion Pauw vertelt het verhaal achter ‘De experimenten’ ****DEZE ACTIVITEIT KOMT TE VERVALLEN****

Helaas laat het management van de auteur ons weten dat Marion Pauw door omstandigheden moet afzien op de genoemde datum naar Gouda te komen. Zij hoopt zich op een later datum alsnog beschikbaar te kunnen stellen voor een lezing in Gouda. Een nieuwe datum is echter nog niet bekend.

 

“Eigenlijk was ik niet van plan om nog fictie te schrijven”. Zegt Marion Pauw. “Het leek me zinloos: je verzint een plot, werkt dat uit, kapt wat bomen om en zie daar, je hebt een nieuw boek. Ik had niet het idee dat ik nog te vertellen had. Of dat iemand nog zat te wachten op een boek van mij.” Marion Pauw vertelt het verhaal achter haar roman De experimenten, en waarom zij het verhaal simpelweg móest schrijven.

“Totdat Sofia Sondervan, een Amerikaanse producente die een serie aan het ontwikkelen is op basis van Daglicht, mij het verhaal van haar oma en moeder vertelde. Het trof me recht in mijn ziel. En ik wist: dit moet ik schrijven.

Haar oma, in het boek heet ze Alma, kwam als jonge joodse vrouw terecht in Blok 10, het experimentenblok van Auschwitz. Alma werd gebruikt voor een studie naar sterilisatie. Haar baarmoeder werd enkele keren ingespoten met formaldehyde en zo is zij onvruchtbaar gemaakt. De leefomstandigheden in het kamp waren gruwelijk, maar ook heeft Alma de beruchte Dodenmars meegemaakt. Ernstig vermagerd, onder de luizen en met dyfterie haalde ze tenauwernood de bevrijding.
Na de oorlog is zij getrouwd met een weduwnaar die een dochter van negen had. Alma was dolgelukkig dat ze toch nog een kind had gekregen, maar tegelijkertijd was ze zodanig getraumatiseerd, dat ze het meisje geen gezonde opvoeding kon geven. Zij onderwierp haar aan allerlei dwanghandelingen en verstikte haar met ‘liefde’.
Tot zover het waargebeurde verhaal. In mijn boek keert Charlie, de stiefdochter, na vijftig jaar terug naar Alma die inmiddels op sterven ligt. Noodgedwongen moeten zij een weekend met elkaar doorbrengen. Pas dan vertelt Alma het verhaal over Blok 10.

Het boek gaat over het doorgeven van trauma’s en dan met name over slachtoffer- en daderschap. We identificeren ons makkelijk met onze slachtofferrol, maar zijn we in staat te onderkennen dat we soms ook dader zijn? Sterker nog, soms doen we dingen ten koste van anderen om te overleven. In zekere zin heeft Charlie het leven gered van Alma door – tegen wil en dank – haar pijn te dragen. Het laatste wat zij wil is horen dat Alma op haar beurt ook een slachtoffer was. Maar Charlie is in zekere zin zelf ook dader. Zij heeft haar stiefmoeder in haar volwassen leven ‘gestraft’ met haar afwezigheid. Beide vrouwen verlangen naar verbinding, maar het is bijna onmogelijk om dat te krijgen. De woede en starheid zijn groot. Maar daar verschijnt Sofia, de dochter van Charlie, die hen helpt een kleine stap naar elkaar te maken.

Ik heb veel research gedaan. Ik heb Auschwitz bezocht en testimonials bekeken van Blok 10-overlevenden in het Joods Museum. Ook heb ik veel boeken gelezen over Auschwitz en met een therapeut gepraat over traumaverwerking.

Het schrijven van De Experimenten was voor mij een geheel nieuwe ervaring. Het draaide niet meer om mijn eigen huis-, tuin en keukenthema’s, maar om iets groters. Ik voelde tijdens het schrijven een grote verantwoordelijkheid naar de vrouwen van Blok 10 toe. Hun verhaal moet worden verteld, zodat we er allemaal aan worden herinnerd wat er kan gebeuren als we de nuance verliezen, als we bevolkingsgroepen als ongewenst gaan beschouwen. Ook heb ik hen willen eren: deze vrouwen hebben het verschrikkelijkste doorstaan en verdienen onze erkenning.

Ik hoop dat De Experimenten mensen aan het denken zet, ik hoop dat mensen iets over zichzelf leren, maar ik hoop ook dat ze de liefde kunnen voelen die erin zit.”

Op donderdagavond 20 juni vertelt Marion Pauw er meer over bij uw Boekhandel Verkaaik

 

Activiteit:

Marion Pauw vertelt het verhaal achter ‘De experimenten’ ****DEZE ACTIVITEIT KOMT TE VERVALLEN****

Datum:

donderdag 20 juni 2019

Tijd:

19:30 tot 21:00

Kosten:

€2,50 (incl. consumptie)

Aanmelden:

info@boekhandelverkaaik.nl

Binnenkort

zaterdag 14 september 2019

meet en greet Chinouk Thijssen

14:00 uurLees meer>>
Blijf op de hoogte...
...via onze nieuwsbrief......via Twitter...
...of via Facebook.
Boeken in de media