KES van Barry Hines

In een leesclubsetting (u dient het boek dus al wel gelezen te hebben) spreken we met elkaar over Kes. Kes vertelt het ontroerende verhaal van Billy Casper, een arbeidersjongen die in de jaren zestig van de vorige eeuw opgroeit in de straatarme Engelse mijnstreek Yorkshire. Billy’s vader heeft het gezin verlaten, zijn moeder is hulpeloos en broer Jud een agressieve dronkenlap. Dan ontdekt Billy een torenvalk. Hij sluit een innige vriendschap met de vogel, die hem een uitvlucht biedt uit zijn vreugdeloze leven – totdat het op brute wijze misgaat.
Deze aangrijpende coming-of-ageroman (1968) geniet in Engeland een klassiekerstatus, maar werd niet eerder in het Nederlands vertaald. De vermaarde filmmaker Ken Loach baseerde er zijn film Kes op, die tot de beste Engelse films aller tijden wordt gerekend. In zijn nawoord beschrijft Hines het ontstaan van deze verfilming.

‘Het is onmogelijk om niet mee te voelen met de jonge, gevoelige Billy en het rauwe, liefdeloze leven dat hij leidt. Hines heeft met zijn Kes de staat van perfectie benaderd.’ Alex Boogers.

Gast van de avond: Vertaler Harm Damsma

Er zijn belangrijke boeken die we niet kennen, waar we niets over horen of lezen, die niet verkrijgbaar zijn in het Nederlands. Schwob, een initiatief van boekhandelaren en uitgevers, die de mooiste boeken zoeken die u nog nooit heeft gelezen, heeft de steun van vertalers. Een van de vertalers hebben wij uitgenodigd. Het is Harm Damsma, de medevertaler van KES Hij is bereid zijn kennis over deze essentiële literatuur met u te delen.

Harm Damsma en Niek Miedema vormen al meer dan twintig jaar een hecht vertalersduo. Samen vertaalden zij, naast klassiekers als Ivanhoe, A Clockwork Orange en Lord of the Flies en veelbelovende debuten van auteurs als Reif Larsen, Ayana Mathis, Tod Wodicka en Garth Risk Hallberg, o.a. het werk van Jonathan Coe, Michel Faber, David Mitchell en Joseph O’Connor. Onlangs verscheen hun vertaling van A Kind of Freedom van Margaret Wilkerson Sexton.
In 2016 ontvingen zij de Vertaalprijs van het Nederlands Letterenfonds.

Activiteit:

KES van Barry Hines

Datum:

dinsdag 14 mei 2019

Tijd:

19:30

Kosten:

€2,50 (incl. consumptie)

Aanmelden:

info@boekhandelverkaaik.nl

Binnenkort

zaterdag 14 september 2019

meet en greet Chinouk Thijssen

14:00 uurLees meer>>
Blijf op de hoogte...
...via onze nieuwsbrief......via Twitter...
...of via Facebook.
Boeken in de media