Boekenweek van 29 mei t/m 6 juni

De Boekenweek is het bekendste jaarlijkse feest in de boekhandel en bibliotheek rondom het Nederlandstalige boek. De 86ste editie van de Boekenweek – mogelijk gemaakt door NS – vindt plaats van zaterdag 29 mei tot en met zondag 6 juni en heeft als thema Tweestrijd.

Voor de Boekenweek 2021 schrijft Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk. Bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken krijgen lezers het Boekenweekgeschenk cadeau.
Roxane van Iperen schrijft het Boekenweekessay 2021. Het essay is te koop voor € 3,75 bij de boekhandel.

Babs Gons heeft het Boekenweekgedicht geschreven. Deze is gepubliceerd in dagblad Trouw en staat deels op tasjes die door boekhandels als cadeautjes worden meegegeven.

NS is dit jaar twintig jaar hoofdsponsor van de Boekenweek. En wie wat te vieren heeft, trakteert! Daarom biedt NS (trein)lezers graag de Boekenweekgeschenken van de afgelopen 20 jaar aan als cadeautje, te lezen op de e-reader of om als pdf te downloaden. Ga op reis door 20 prachtige verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs.

Hoe werkt het?
Naast het fantastische Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets krijgt u nog eens 20 extra verhalen cadeau! Lezers kunnen deze extra digitale Boekenweekgeschenken van 29 mei t/m 30 juni 2021 downloaden als e-boek of pdf middels een QR-code of webadres (ns.nl/boekenweek) achter in het geschenk.

Dit extra cadeau is uiteraard alleen verkrijgbaar voor klanten die tijdens de Boekenweek 2021 een boek hebben gekocht. U vult daarom een wachtwoord in dat slechts toegankelijk is met het Boekenweekgeschenk 2021.

Periode
De digitale Boekenweekgeschenken zijn slechts te downloaden tijdens de uitgifteperiode van het Boekenweekgeschenk: van 29 mei t/m 30 juni 2021.

Dit zijn de Boekenweekgeschenken van de afgelopen 20 jaar:

2001  Salman Rushdie – Woede

Woede is een roman over wat woede kan doen met een mensenleven: de persoonlijke die menselijke relaties vergiftigt, de psychotische die moordenaars voedt, de sociale die geboren wordt uit gefrustreerde verwachtingen, de creatieve die onze grootste talenten ontketent, en de politieke die revoluties veroorzaakt en hele steden in de as legt.

In Woede vertelt Salman Rushdie het verhaal van Malik Solanka, een historicus die een moeizaam huwelijk ontvlucht door zich in New York te vestigen waar hij zich bezighoudt met zijn hobby: poppen maken.

2002 Anna Enquist – De ijsdragers

Nico en Loes van der Doelen wonen in een ouderwets en ruim huis, schitterend gelegen aan de duinrand. Maar of dit veel bijdraagt aan hun levensgeluk? Hun dochter Maj is van huis weggelopen en heeft niks meer laten horen. Loes is gevlucht in haar passie voor tuinieren. Nico heeft zich met nog grotere verbetenheid toegelegd op zijn werk. Nu hij daar directeur wordt van een psychiatrisch ziekenhuis, heeft hij zich voorgenomen met straffe hand een reorganisatie door te voeren die moet leiden tot een zuivere concentratie op de kerntaken van de instelling.

In De ijsdragers schetst Anna Enquist in een welhaast meedogenloze concisie de gebeurtenissen in een tot op het bot verkild huwelijk, waarin de partners hun trauma’s als pakijs met zich mee torsen.

2003 Ronald Giphart – Gala

Een jonge actrice heeft een onstuimige en geheime relatie met haar agent Panc. Als bij hem een ongeneeslijke ziekte wordt geconstateerd, begint de verwarring. Pancs vrouw en medewerkers organiseren kort na zijn overlijden een groots galafeest. De actrice (en vertelster van dit verhaal) gaat ernaartoe met haar trouwe vriend Fräser – en wordt meegezogen in een maalstroom van hilarische verwikkelingen.

Gala is een even vrolijke als aangrijpende novelle over trouw en ontrouw, liefde en dood.

2004 Thomas Rosenboom – Spitzen

Wanneer de vijfenveertigjarige Han Bijman op een tangosalon Esther ontmoet, wordt hij een hem nog onbekende wereld binnen gevoerd. Die van liefde en seks, die van overspel en verraad en ten slotte die van argwaan en wraak.

Spitzen biedt het oeuvre van Thomas Rosenboom op broekzakformaat.

2005 Jan Wolkers – Zomerhitte
‘Ineens stond er niet ver van mij af een jonge vrouw op die ik nog niet had waargenomen. Ik drukte me zo plat mogelijk in de helm en keek door mijn telelens naar haar. Ik zag de korrels zand op haar billen en rug zitten, alsof ze van wellustig schuurpapier gevouwen was. Toen draaide ze zich om en haalde haar vingers door haar blonde haren omhoog en keek mijn kant op.’Zomerhitte is een Wolkers pur sang, waarin alle elementen uit zijn rijke oeuvre terugkeren: liefde en dood, kunst en religie, natuur, noodlot en geweld. Een verhaal vol suspense en intrige, in exuberante stijl.
2006 Arthur Japin – De grote wereld
In zijn jeugd koestert Lemmy, een dwerg, lange tijd de illusie dat zijn maat ook de maat der dingen is. Tot onvermijdelijk de grotemensenwereld zijn kleine universum binnendringt met rampzalige gevolgen. Nadat zijn ouders tijdens een circusact op tragische wijze om het leven komen, neemt Lemmy’s stoïcijnse grootmoeder hem onder haar hoede. Wanneer zich later de kans aandient om met het rondtrekkende gezelschap Märchenstadt Lilliput door Europa te reizen, heeft Lemmy weer een eigen plek gevonden. Hij ontmoet er zelfs zijn grote liefde Rosa. Maar de Tweede Wereldoorlog staat op uitbreken. Hoe ver zijn Lemmy en Rosa bereid te gaan om bij anderen in de smaak te vallen?De grote wereld is een echte Arthur Japin, gebaseerd op ware, maar vergeten gebeurtenissen.
2007 Geert Mak – De brug
Dit is het verhaal over een stad en een brug. Over het lotenmeisje, de sigarettenjongens en de beste zakkenrollers van Europa. Over de parapluhandelaar die Engeland een proces wil aandoen. Over familie en godsdienst. Over eer als je zo arm bent als een kerkrat. Over gezond verstand en de verleidingen van fundamentalisme en geweld. Over leven met de moed der wanhoop.De brug van Geert Mak beschrijft een brug die tussen twee denkwerelden ligt, Europa en de Arabische wereld.
2008 Bernlef – De pianoman

Een man van weinig woorden wordt in Dover achtergelaten door een Engels meisje met wie hij door Europa reist. Hij zwijgt, zoals hij dat zijn hele leven gewend is geweest, en kan daardoor niet geïdentificeerd worden.

De pianoman is een verhaal over een jongen die opgroeit in een weinig spraakzame familie, beschreven in Bernlefs heldere stijl.

2009 Tim Krabbé – Een tafel vol vlinders

Als Fred een relatie met Nicolien krijgt, is haar zoon Bram de bonus. De echte vader van Bram heeft zelfmoord gepleegd. Binnen de kortste keren wordt Fred een modelvader en houdt hij van Bram zoals elke vader zou doen, zelfs als de relatie met Nicolien voorbij is. Een verhaal over het onvermogen om het leven van een kind te sturen.

In Een tafel vol vlinders weet Tim Krabbé als geen andere schrijver mooie nostalgische gevoelens op te roepen van een vader voor zijn stiefzoon.

2010 Joost Zwagerman – Duel

Jelmer Verhooff is directeur van het museum voor moderne kunst het Hollands. Hij doet er alles aan om het Hollands nog een keer te laten schitteren, voordat het gebouw enkele jaren dichtgaat voor een reorganisatie en verbouwing. Met de expositie Duel laat hij nog een keer zien wat het Hollands voor belangrijk kunstcentrum is in de wereld. Eén van de kunstenaars aan deze expositie ontvreemdt een bekend werk van tientallen miljoenen en stuurt hem op een bijzondere reis. De museumdirecteur en de slome restaurator Herman Olde Husink gaan het doek achterna en proberen het in onbeschadigde toestand terug in het museumdepot te krijgen.

Duel verenigt zich aan twee zijden van het schrijverschap van Zwagerman: aan de ene kant zijn vermogen om aanstekelijke essays over maatschappelijke en kunstzinnige kwesties te schrijven en aan de andere de kunde om een lekker lopend verhaal te construeren.

2011 Kader Abdolah – De kraai

Een Iraanse vluchteling, die om politieke redenen zijn vaderland verlaten moet, komt in Nederland terecht. In een asielzoekerscentrum wordt hij opgevangen en maakt hij kennis met de Nederlandse taal en literatuur. Hij word makelaar in koffie, gevestigd aan de Lauriergracht in Amsterdam, en verdeelt zijn dag over zijn werk en zijn passie. Overdag staat hij in zijn winkeltje waar hij zowel Nederlanders als migranten ontmoet. ’s Avonds schrijft hij verhalen, die laten zien hoe hij als jongen in Perzië opgroeit.

De kraai is een verhaal in de herkenbare en geliefde schrijfstijl van Kader Abdolah.

2012 Tom Lanoye – Heldere hemel
Heldere hemel is gebaseerd op een waargebeurd voorval in de nadagen van de Koude Oorlog: een onbemand Sovjet-Russisch gevechtsvliegtuig stort neer in een Belgisch gehucht. Een fait divers in de wereldpolitiek, een noodlottig drama voor een familie.In Heldere hemel blaast Tom Lanoye op een kleine en ingetogen manier een voetnoot uit het laatste jaar van de Koude Oorlog nieuw leven in.
2013 Kees van Kooten – De verrekijker
Kees van Kooten besluit voor de laatste keer zijn boekenkast op te schonen. Hierbij stuit hij op het fotoalbum dat zijn vader, dienstplichtig sergeant der artillerie, aanlegde gedurende de mobilisatie van augustus 1939 en de oorlogsjaren 1940-1945. Achter in dit monumentale boekwerk vindt hij een verontrustende brief van de destijdse legerleiding: C.R. van Kooten senior wordt gesommeerd te verklaren waarom hij een verrekijker zou hebben gevorderd van een zekere mijnheer J. Treurniet uit het dorp Berkel en Rodenrijs.In De verrekijker stelt Kees van Kooten zijn verrekijker scherp op heden en verleden.
2014 Tommy Wieringa – Een mooie jonge vrouw
Een man van in de veertig begint een verhouding met een mooie jonge vrouw. Zij betekent een overwinning op de tijd, maar zijn ouderdom en verval kan hij er niet mee afwenden.In dit liefdesverhaal stelt Tommy Wieringa de vraag wat pijn is en of je kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld.
2015 Dimitri Verhulst – De zomer hou je ook niet tegen
Een man van begin zestig ontvoert een zwaar gehandicapte jongen op de vooravond van zijn zestiende verjaardag. Ze bestijgen een ogenschijnlijk willekeurige bergtop in de Provence en de man ontkurkt er enkele exquise streekwijnen. Hij vertelt waarom deze berg hun bestemming was en over de hartstochtelijke liefdesrelatie met de moeder. Als surplus krijgt de jongen zijn ontstaansgeschiedenis als verjaardagsgeschenk.Dimitri Verhulst schuwt met De zomer hou je ook niet tegen ook nu de grote thema’s niet.
2016 Esther Gerritsen – Broer
Vlak voordat Olivia een belangrijke aandeelhoudersvergadering moet toespreken, belt haar broer. Zijn been dreigt te worden afgezet. Marcus en Olivia zien elkaar zelden, maar de amputatie raakt Olivia onverwachts, alsof het haar eigen been is dat ze verliest. Ze laat alles uit haar handen vallen in een hopeloze poging haar broer te redden. Maar het is de vraag of hij degene is die redding nodig heeft.In Broer weet Esther Gerritsen het thema van familieverhoudingen en de gevangenschap daarin tot op nog grotere hoogte te tillen.
2017 Herman Koch – Makkelijk leven

Tom Sanders is een gevierd schrijver van zelfhulpboeken. Tijdens een verjaardagsfeestje voor zijn vrouw staat zijn schoondochter Hanna opeens voor de deur. Zijn lievelingszoon Stefan is over de schreef gegaan en dat is niet de eerste keer. Moet Tom hem aanspreken op zijn gedrag? Of is het misschien beter om de adviezen uit zijn zelfhulpboeken in praktijk te brengen, zoals zijn bekende richtlijn: ‘Probeer problemen niet altijd op te lossen door eraan te denken; vaak worden ze eerder opgelost door er niet aan te denken’?

Makkelijk leven is een klassieke Koch: humoristisch, spannend en verontrustend.

2018 Griet Op de Beeck – Gezien de feiten

Gezien de feiten gaat over Olivia, een vrouw voor wie opeens alles anders wordt. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we haar kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste.

In Gezien de feiten verkent Griet Op de Beeck met lichtheid en humor de zwaarte.

2019 Jan Siebelink – Jas van belofte

Als Arthur met hoge snelheid per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, is hij er zeker van dat hij bezig is het leven te verlaten. Al bijna vanaf de andere zijde overziet hij wat hij achterlaat, en vraagt zich af of het genoeg is. Het waren zijn vrienden Edwin en Loetje die destijds aanvoelden dat hij een verhaal in zich droeg dat verteld moest worden, maar ze wisten ook dat het een welhaast onmogelijke opdracht zou zijn dit daadwerkelijk uit te voeren. Edwin bezwoer Arthur: ‘Je mag nooit meer tevreden zijn over jezelf, zolang de zoektocht van de jongen niet op de meest volmaakte wijze is verteld.’

Jas van belofte is een ode van Jan Siebelink aan een vriendschap, aan een vader, aan het schrijven.

2020 Annejet van der Zijl – Leon & Juliette

De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden.

In Leon & Juliette reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe.

Activiteit:

Boekenweek van 29 mei t/m 6 juni

Datum:

zondag 6 juni 2021

Tijd:

17:00 tot 18:00

Kosten:

Gratis

Aanmelden:

Inschrijven

Binnenkort

dinsdag 21 september 2021

Zin in een avond liefde?

19:30 uurLees meer>>
Blijf op de hoogte...
...via onze nieuwsbrief......via Twitter...
...of via Facebook.