David van Reybrouck over Revolusi.

Geplaatst op 8 oktober 2021
Boekhandel Verkaaik organiseert in samenwerking met de Garenspinnerij aan de Turfsingel 34a, 2802 BC te Gouda, een literaire avond met de Vlaamse auteur David Van Reybrouck.

David Van Reybrouck (Brugge, 1971) is één van de meest toonaangevende en veelzijdige auteurs van zijn generatie. Hij schrijft zowel essays als proza, poëzie en theater. Met grote regelmaat mengt hij zich bovendien in het maatschappelijke en politieke debat.
Hij zal worden geïnterviewd door Emily ter Steeg (PhD Candidate at Wageningen University & Research) en Rik Rutten (journalist NRC)
In 2010 verscheen zijn bekroonde en gekende boek ‘Congo, een geschiedenis’. In 2016 won David Van Reybrouck de cultuurprijs van de provincie West-Vlaanderen, nadat hij in 2014 al werd onderscheiden met de Gouden Ganzeveer, een Nederlandse literatuurprijs voor een persoon die van grote betekenis is voor het geschreven woord in de Nederlandse taal.

De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan Boekfiets. Deze organisatie probeert het percentage kinderen met een taalachterstand in Nederland (nu 25%) te verkleinen door een aantrekkelijk en speels taalaanbod creëren waardoor kinderen en ouders plezier krijgen in (voor)lezen. Een goede taalontwikkeling vergroot de onderwijskansen en mogelijkheden van kinderen!
In 2020 verscheen ‘Revolusi’. Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan dit monumentale boek. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.
De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. David Van Reybroucks ‘Revolusi’ is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis.
Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de ‘revolusi’ bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.

Voor uw agenda:

Datum: donderdag 4 november 2021
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: De Garenspinnerij aan de Turfsingel 34a, 2802 BC Gouda
Kosten: € 17,50 p/p (incl. consumptie)
Aanmelden: via info@boekhandelverkaaik.nl

PS: In verband met de geldende Coronamaatregelen zijn wij verplicht om alle bezoekers vanaf 13 jaar te controleren op het coronatoegangsbewijs. Vanaf 14 jaar moet het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd. 

Blijf op de hoogte...
...via onze nieuwsbrief......via Twitter...
...of via Facebook.