Ga naar
de webshop

betalingsmogelijkheden
Go

De boeken Toptien van verkaaik

Go

Volg ons
op
Facebook

Go

Boeken
in de
media...

Go

De tijdelijkheid van het eeuwige

Als kind al, had ik een fascinatie voor boeken.
Ik was drie, vier of vijf jaar oud. Voor het slapen gaan, las mijn moeder dan altijd voor. Ik kon volledig opgaan in de wereld die zij voor me opende bij het lezen. De hoofdpersoon van het verhaal werd ikzelf.  Dat alles gedragen door de stem van mijn moeder.

Op maandag had mijn moeder nooit tijd om voor te lezen. Dan moest zij direct na het eten naar de zangvereniging. Mijn vader nam dan de taak van het voorlezen over. Maar mijn vader kon niet voorlezen. Niet dat hij dyslectisch was, of analfabeet. Neen, mijn vader had geen respect voor leestekens, legde klemtonen waar ze niet hoorden, brak zinnen af terwijl ze nog niet af waren en begon aan de tweede helft van de zin alsof dat volledig los stond van de eerste helft. Wanneer mijn vader voorlas, klonk het alsof hij voordroeg uit het kasboek van de plaatselijke middenstand. Het was saai. Wanneer mijn moeder op dinsdag dan weer de voorleestaak overnam en vroeg waar papa gebleven was, gaf ik aan, het punt waar hij op maandag begonnen was. Op die manier kreeg ik alsnog, niet alleen de tekst, maar ook de geest van de tekst, het avontuur, het verrijkende inzicht van het verhaal mee. Zij legde daarmee de kiem voor mijn rotsvaste vertrouwen in het eeuwige leven van het boek. Elk boek in onze boekenkast  leek een op zichzelf staand leven te bevatten, dat op elk willekeurig moment kon worden opgestart.

Dat dacht ik.

Dat geloofde ik.

En ik heb daarom heel lang de wens gehad schrijver te worden, om daarmee ook onsterfelijk te worden.

Maar als boekhandelaar weet ik inmiddels beter.

 

De Nederlandse boekhandel heeft een collectie van 100.000 titels die hij de klant kan aanbieden. Jaarlijks komen er 10.000 titels bij, maar er verdwijnen er ook 10.000. Sinds ik boekhandelaar ben, zijn er dus meer dan een kwart miljoen boeken verdwenen uit de collectie van de boekwinkel. Maar niet alleen uit die van de boekwinkel, ook uit die van de bibliotheek. Al die boeken die ooit door een schrijver/uitgever geproduceerd zijn, die met veel of weinig rumoer aan het volk zijn gepresenteerd, die het bestaansrecht betekenden van schrijvers/uitgevers, verdwijnen. En niemand weet waarheen. Heel soms kom je ze nog wel eens tegen op Koninginnedag: beduimeld en vergeeld en te koop voor 25 cent. Maar dat is slechts de echo van een verleden. De laatste adem, waarbij het eeuwige voor het tijdelijke wordt verwisseld.

 

En daarom: in een poging het eeuwige leven iets langer te laten duren, mijn top 5 van boeken die iedereen gelezen moet hebben, maar die al jaren niet meer te koop zijn in de boekwinkel of te leen in de bibliotheek. Bel uw antiquair, speur het internet af, kijk op de Fancy Fair van uw plaatselijke verzorgingshuis, maar lees, nu het nog kan! Het zijn boeken die richting hebben gegeven, levens zin hebben gegeven, maar ik kan ze u niet meer leveren.

1-    Ik heb je nooit een rozentuin beloofd - Auteur Hannah Green.

2-    Wie is van hout – Auteur Jan Foudraine

3-    Kersen kruisen – Auteur Jeanette Winterson.

4-    Mijnheer Vissers hellevaart – Auteur Simon Vestdijk

5-    De onsterfelijke pa Pinkelman – Auteur Godfried Bomans