Ga naar
de webshop

betalingsmogelijkheden
Go

De boeken Toptien van verkaaik

Go

Volg ons
op
Facebook

Go

Boeken
in de
media...

Go

De bibliotheek van mijn jeugd

Thuis hadden we het niet breed. Ik stam nog uit de generatie die opgroeide in een huis zonder douche of geiser. Er was geen televisie, geen telefoon, geen auto, geen centrale verwarming en geen wasautomaat. In plaats daarvan hadden wij veel dingen die tegenwoordig een hoop geld kosten als je ze wilt aanschaffen omdat ze vallen onder de noemer: “Antiek”. Zo hadden we een kolenkachel in de kamer en een Salamanderkachel in de keuken, wij wasten ons in een zinken teil, luisterden naar de distributieradio met een keuze uit Hilversum 1 en Hilversum 2 en mijn vader reed op een Solex. ‘s Avonds konden we niet kijken naar GTST, of naar het journaal. Neen, wij luisterden, als we uit school kwamen, naar de radio, naar Ernst-Jan en Snabbeltje en voor het slapen gaan naar Paulus de Boskabouter. Tussendoor voetbalden we, bouwden hutten en speelden diefje met verlos met de kinderen uit de buurt. En dat waren er veel, want aan geboortebeperking werd in die tijd nog niet gedaan.

 

 

Als het donker werd, werden we binnen geroepen, deden we spelletjes, werd er voorgelezen. En later, toen ik ouder werd, ging ik zelf lezen. Niet een beetje lezen......Neen, ik was verslaafd. Ik las alles wat los en vast zat. En hoewel mijn ouders een aardige collectie kinderboeken bezaten, was ik daar al snel doorheen. Besloten werd daarom mij lid te maken van de bibliotheek. Niet die van de gemeente waar we woonden, want die was te duur en in de collectie van die bibliotheek bevonden zich misschien wel boeken die op de Pauselijke Index stonden en dus niet geschikt waren voor mij, maar die van de kerk waar we toe behoorden. Elke vrijdag kreeg ik vijf cent en met die stuiver mocht ik in het zaaltje naast de kerk vijf boeken lenen. Wanneer ik thuis kwam met die boeken, moest ik er direct drie inleveren. Die waren voor de zondag.  Want dan mocht ik niet buiten spelen, maar wel lezen. Het bibliotheek-zaaltje was ingedeeld in twee gedeelten. Links was voor de volwassenen en rechts, naast de uitleenbalie, het gedeelte voor de kinderen. Het was kinderen ten strengste verboden zich te begeven in het gedeelte voor de volwassenen. U merkt het al, de geestelijke gezondheid van de jeugd werd in mijn tijd onder strenge regels begeleid. Zo’n strikte scheiding tussen leeftijden heb ik later alleen nog maar meegemaakt in de videotheek, waar het pornogedeelte werd afgesloten van het gewone gedeelte met een rood fluwelen gordijn, voorzien van een bordje:”Verboden Toegang Voor Jonger Dan 18 Jaar”.

 

Helaas bleek de collectie boeken voor de jeugd in de bibliotheek nogal beperkt en binnen korte tijd had ik bijna alles wat de moeite waard was al meer twee keer gelezen. Steeds vaker keek ik bij binnenkomst van het zaaltje met een schuin oog naar het gedeelte voor volwassenen. Tot de verleiding mij te machtig werd. Ik wachtte een gunstig moment af en dook ongezien tussen de kasten van de volwassenen. Met rode oortjes koos ik drie boeken uit die mij wel spannend leken. Wederom ongezien vond ik de weg terug naar de jeugdafdeling en zocht daar nog twee boeken uit. Met één jeugdboek bovenop en één onderop, bood ik met kloppend hart de stapel boeken bij de dienstdoende bibliothecaresse aan. Die opende het eerste boek en zette een stempel op de kaart die aan de binnenzijde geplakt zat. Bij het tweede boek verschoof haar blik van het boekomslag naar mijn gezicht en weer terug. Ze pakte het derde boek, daarna het vierde en keek me weer aan. Om haar lippen tekende zich het begin van een glimlach af. Ze pakte grijnzend de stempel en zette met ferme klappen een datumafdruk op de kaartjes van alle door mij uitgezochte boeken. Mijn hart bonkte toen ik de glazen deur van het zaaltje verliet. Ik had zojuist een stukje van de wereld voor volwassenen veroverd. Mijn wereld was met vijf stempelklappen ineens een stuk groter dan voorheen.

 

Ik weet niet of die bibliothecaresse van toen nog leeft, maar ik denk nog altijd aan haar terug als degene die me gered heeft van eindeloze zondagen zonder vertier, avontuur en spanning. Mevrouw...... U wordt bedankt!