Ga naar
de webshop

betalingsmogelijkheden
Go

De boeken Toptien van verkaaik

Go

Volg ons
op
Facebook

Go

Boeken
in de
media...

Go

Boekhandel Verkaaik gaat verbouwen, deel 3

Op de vraag in de vorige aflevering over het maken van een aparte ruimte voor de jeugd en de Young Adult is overwegend positief gereageerd. Wat dat betreft kunnen we dus voortgaan op de weg die we hebben uitgekozen.

Wel kregen we de vraag waarom we eigenlijk zoveel zaken willen veranderen. Welnu, dat heeft te maken met het volgende: U heeft in de kranten gelezen dat de boekenomzet, na jaren te zijn gedaald, weer stijgende is. In 2015 met 3,5% en in 2016 met 5,2%. Toch blijft de omzet in de fysieke boekwinkel dalen. De stijging van de boekenomzet wordt namelijk vooral veroorzaakt door de internetverkopen. De meeste van die aankopen worden niet gedaan bij de websites van de lokale boekhandel, maar bij de grote internetboekhandels als BOL. In totaal wordt bijna 17% van de boekenaankopen inmiddels via het internet gedaan (in 2010 was dat nog maar 4%). De fysieke winkel wordt dus ingehaald door de grotere webshops.

Om te kunnen overleven, moeten de fysieke boekhandel dus twee dingen doen:

1- Hun eigen webshop aantrekkelijker maken voor de consument. Samen met onze collega-boekverkopers zijn we aan het bekijken wat we op dat gebied kunnen doen. Er zijn plannen in de maak om de promotie van de eigen webshops te verbeteren. Maar daarover een andere keer.

2- De fysieke winkels aantrekkelijk maken. Dit, door beter in te spelen op de trends van nu. Het moet een feestje worden om de winkel te bezoeken. Dat doen we door meer frontaal te presenteren, meer licht, meer in te spelen op de trends van nu: zoals gezondheid, politiek, kunst en kwaliteitsramsj en meer aandacht voor speciale doelgroepen als jeugd en Young Adult. Daarnaast dient de boekwinkel gepresenteerd te worden als ontmoetingsplek. Sleutelwoord: Beleving! Voor boekhandel Verkaaik betekent dit, dat alle kinderboeken op kindergrijphoogte gepresenteerd moeten worden, dat de aankleding past bij de doelgroep, dat de engelse Young Adult boeken worden samengevoegd met de Nederlandstalige Young Adult boeken en de Fantasy en dat er een goede mogelijkheid moet komen voor het geven van lezingen.

We gaan door met de plannen en geven  hier alvast een vooruitblik van hoe het een en ander eruit gaat zien.Wanneer u de plannen in detail wenst te zien, kunt u hier de tekening in PDF downloaden. Daarmee kunt u inzoomen op details. Iets wat via de website niet goed mogelijk is.

Heeft u vragen of suggesties. Laat het ons weten, zodat we uw reacties kunnen verwerken in de plannen. Door uw reacties maakt u Boekhandel Verkaaik tot UW boekhandel.

We horen graag van u.

Namens het gehele team van Verkaaik

Bart Jansen

Boekhandel Verkaaik gaat verbouwen, deel 3 Boekhandel Verkaaik gaat verbouwen, deel 3