Ga naar
de webshop

betalingsmogelijkheden
Go

De boeken Toptien van verkaaik

Go

Volg ons
op
Facebook

Go

Boeken
in de
media...

Go

Agenda

Anne Büdgen over "Boven de straat hangt een witte lucht"

Voor Anne Büdgen (1979) is ”Boven de straat hangt een witte lucht” haar debuutroman. Het boek, over een pubermeisje dat opgroeit in Goudse reformatorische kring maar daaruit langzaam wegdrijft, legt bloot dat de auteur deze wereld van binnenuit goed kent. Op donderdag 26 april komt ze naar boekhandel Verkaaik om te vertellen over haar boek.

De roman is het fictieve dagboek van Anna Meesink. Anna groeit op bij haar moeder, twee broers en zus. Vader woont elders. Ze is een kritische denker die overal vragen bij stelt. En een goede schrijfster. In haar dagboek (1993-1996) beschrijft ze gebeurtenissen en krabbelt ze gedichtjes, Bijbelteksten en (flarden van) gedachten. Dit lezen is in het hoofd van een puber kruipen.

De middelbare scholiere gaat naar het Driestar College in Gouda. Als kind zat ze eerst op een school voor kinderen van de Gereformeerde Gemeenten, maar nadat moeder van Anna’s vader scheidde, stuurde ze haar kinderen naar een hervormde basisschool. Ineens veranderde er van alles. Anna mocht broeken aan en er kwam een tv in huis, maar dat laatste moest geheim blijven voor de buitenwereld.

Anna’s moeder kan het gezin niet aan. Er wordt een beeld geschetst van een vrouw die geen grenzen stelt en conflicten vermijdt. Ze wijdt zich volledig aan het huishouden, maar weet geen echte verbinding te maken met haar kinderen. „Ze reddert en regelt en schrobt en ordent en ze ziet me niet. Ze ziet ons niet”, schrijft Anna. „Terwijl we zo aanwezig zijn met onze stemmen en armen die ze afweert en blikken waar ze als een vis uit wegglipt.”

Aanvankelijk is Anna serieus met het geloof bezig, maar langzaam voltrekt zich een proces van innerlijke verandering. Eerst gaat ze, op uitnodiging van de buurvrouw, naar een pinkstergemeente. Ze ”ontvangt de Heilige Geest”, bezoekt de EO-Jongerendag en durft in een druk winkelcentrum keihard een Opwekkingslied te zingen. Maar naarmate de pagina’s vorderen, sluipt de twijfel binnen. Tot uiteindelijk de kritische vragenstelster in Anna het wint.

Synchroon met de stappen die Anna innerlijk zet, lopen de veranderingen van haar uiterlijk. Eerst wordt de rok ingewisseld voor een broek, dan volgen de hippiekleren en op de laatste pagina zit ze in de kappersstoel voor een nieuwe look: „kort, maar niet te kort.” Anna is een nieuwe weg ingeslagen. Haar eigen weg. Maar niet zonder pijn: als de lokken vallen, vallen er ook tranen.

(citaat van Annemieke van den Berg - Reformatorisch dagblad)

Anne Büdgen houdt zich al sinds haar jeugd bezig met schrijven. Hoe begon ze ermee? Wat doet ze nu? Dit is haar verhaal.

 

Voor uw agenda:

Activiteit: Anne Büdgen over haar debuutroman; "Boven de straat hangt een witte lucht"
Datum: donderdagavond 26 april 2018
Tijd:
19:30 uur - 21:00 uur
Kosten: € 2,= (incl. consumptie)
Aanmelden: via info@boekhandelverkaaik.nl

Anne Büdgen over Anne Büdgen over

Meer agendapunten

Kleine filosofie van de digitale onthouding

Dinsdag 18 september 20.00 uur
Archiefberichten