De Goudse Stolpersteine krijgen een gezicht.

Eind mei is het boek verschenen waar Soesja Citroen haar ziel en zaligheid in heeft gestopt. Zij vertelt per (*)Stolpersteine-adres over het leven van de vermoorde Goudse Joden. Hoe sommige families al van oudsher in de stad woonden en velen er als vluchteling een veilige plek zochten. Hoe mensen hier werkten en kinderen naar school gingen. Klasgenootjes, buren en vriendinnetjes van vroeger komen aan het woord, ook de huidige familieleden. De vele foto’s en documenten vertellen een eigen verhaal. In het slotdeel gaat Citroen nader in op het mechanisme van de vervolging. Ze laat zien hoe het net van de naziterreur zich om de Joden sloot. Hoe klein de stap was van verplichte Jodenregistratie naar deportatie en uiteindelijk moord.

Met dit boek krijgen de Goudse Stolpersteine een gezicht! De auteur, Soesja Citroen, wil graag vertellen hoe ze aan de informatie voor dit boek gekomen is. Hoeveel werk erin zit om zo’n boek samen te stellen. Hoe de opgedane informatie haar heeft aangegrepen en waarom het zo belangrijk is, dat de Goudse Stolpersteine een gezicht krijgen. Maar in deze Pandemische Corona-tijd is het geven van een lezing helaas niet mogelijk.

Als u zich graag verdiept in het verhaal achter de Stolpersteine, kunt u het boek via onze webshop bestellen.

Titel: Hier woonden – Stolpersteine Gouda
Auteur: Soesja Citroen
Intekenprijs: €27,50 (daarna € 32,50)
Verschijningsvorm: Gebonden
Aantal pagina’s: 304

(*) Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten. Hoe Demnig aan de naam Stolpersteine is gekomen weet hij zelf niet meer, maar hij citeert met instemming een scholier “Man fällt nicht über die Stolpersteine, du stolperst mit dem Kopf und dem Herzen” (men valt niet over de Stolpersteine, je struikelt met je hoofd en je hart).

De Stad Gouda telt op dit moment 258 Stolpersteine, maar er worden er nog elk jaar bijgeplaatst. Voor meer info: zie deze link.

Blijf op de hoogte...
...via onze nieuwsbrief......via Twitter...
...of via Facebook.